AFI Europe România și Asociația The Social Incubator anunță lansarea celei de-a doua ediții a programului social „Plan de Viață”.
Proiectul, dezvoltat cu McCann PR România și Asociația The Social Incubator, își propune să încurajeze integrarea socială și profesională a tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat la 18 ani și sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu.
În fiecare an, în România, 3500 de tineri instituționalizați ies de sub tutela statului la vârsta majoratului. Tinerii care părăsesc centrele de plasament sunt de cele mai multe ori stigmatizați și marginalizați și nu au pregătirea necesară pentru a face față acestei provocări uriașe.
Fără resurse financiare pentru nevoile primare (locuință, hrană, îmbrăcăminte), fără cunoștințele pentru a se descurca singuri în societate și a avea o viață independentă, acești tineri riscă să ajungă pe stradă și să devină victime ale violenței, ale traficului de persoane sau de droguri. Doar 1 din 40 de tineri care părăsesc sistemul de protecție se angajează legal.
AFI Europe România și Asociația The Social Incubator, ONG-ul partener, își doresc să le ofere tinerilor selectați în programul “Plan de Viață”, care părăsesc sistemul la 18 ani, o șansa să își îndeplinească visele și să devină membri activi și funcționali ai societății.
A doua ediție a programului Plan de Viață a selectat, în primă fază, 15 tineri din toată țara cărora le asigură un cămin și le oferă consiliere personală și profesională pe o perioadă de șase luni, încercând să le faciliteze accesul pe piața muncii și integrarea socială. Tot ca parte a programului, tinerii primesc consiliere psihologică și au acces la ateliere specializate pe diferite subiecte educaționale, dar și la diverse cursuri de specializare, în funcție de preferințele fiecăruia.
„Prin activitatea noastră, AFI Europe contribuie la dezvoltarea orașelor prin construirea de clădiri de birouri, centre comerciale și rezidențiale. Suntem încântați că, alături de parteneri de încredere, avem ocazia să punem și o altă cărămidă de temelie și să le oferim tinerilor vulnerabili un start în viața de adult. Ajutându-i pe ei și sprijinind integrarea lor în comunitate, contribuim împreună la dezvoltarea societății, în ansamblul său”, a afirmat Doron Klein, CEO AFI Europe România.
„Sunt convinsă că fiecare dintre noi a auzit, măcar o dată în viață, povestea celui care a reușit. Acel cineva care, în ciuda greutăților, provocărilor și traumelor, a reușit să își construiască o altă viață și să înțeleagă faptul că nu felul în care a început povestea vieții noastre ne definește și viitorul. Dar aceste povești sunt rare, în raport cu numărul persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate. Iar în ceea ce îi privește pe tinerii din sistemul de protecție a copilului, în special cei care părăsesc sistemul la 18 ani, cred sincer că schimbarea vieții lor presupune în primul rând un efort al comunității. Plan de Viață este definit de bunătatea și implicarea celor care au crezut în The Social Incubator, dar mai ales în acești tineri cu care noi lucrăm. Plan de Viață nu este doar un proiect cu și despre tineri care au părăsit sistemul de protecție a copilului. Este despre încredere, apartenență și despre oameni buni care au crezut în șansa lor. Este despre cum putem schimba vieți, dacă o facem împreună. Le suntem recunoscători partenerilor noștri de la AFI Europe și McCann PR pentru prietenie, încredere dar mai ales pentru șansa la un viitor mai bun pe care le-au oferit-o nu doar tinerilor din program, ci tuturor copiilor și tinerilor care sunt în aceeași situație și nu au încrederea că vor reuși”, a declarat Adriana Preda, Director Executiv The Social Incubator.
Companiile, dar și persoanele fizice care doresc să sprijine integrarea socială a tinerilor care părăsesc centrele de plasament pot accesa platforma Plan de Viață.
Prima ediție a programului plan de viață s-a încheiat în ianuarie 2022 și a presupus înrolarea în program, a 10 tineri care au primit un cămin și consiliere personală și profesională pe o perioadă de doi ani. Au fost identificate oportunități de angajare și tinerii și-au găsit astfel un drum în carieră și în viața personală și atingând, de fapt, obiectivul principal al programului: integrarea în societate și accesul la independența financiară și personală.
Actuala ediție a proiectului presupune sprijin pentru mai mulți tineri. Împărțit în două etape, programul ajută inițial 15 tineri, pe o perioadă de 6 luni, să aibă un start corect în viața de adult și să se integreze în societate. Ulterior, vor fi selectați în program alți 15 tineri.